Sociologie – Noțiuni introductive

Noțiuni introductive de sociologie - Definirea sociologiei și întemeietorii acesteia
1. Definirea sociologiei
2. Întemeierea sociologiei

Termenul de sociologie provine din cuvintele socio(care înseamnă gloată, mulțime în limba greacă) și logos(știință, teorie).

sociologie bac - introducere
Sociologia este știința care studiază societatea sub toate formele ei de manifestare, precum și comportamentul individului în societate. Ca știință, sociologia s-a format începând cu secolul al XIX-lea, iar cel care utilizează pentru prima dată termenul de „sociologie” este Auguste Comte în anul 1838 în lucrarea „Curs de filozofie pozitivă”, explică necesitatea întemeierii unei științe care să explice mecanismele de funcționare și evoluție proprii unei societăți. Această știință ar trebui să aibă un caracter experimental, să uzeze mijloace empirice, astfel încât să poată dovedi afirmațiile despre societate.

Cei mai importanți întemeietori ai sociologiei sunt: Auguste Comte, Herbert Spencer, Karl Marx și Max Weber.

Întemeietorii sociologiei se caracterizează prin efortul comun de a identifica o lege prin care să explice evoluția societății omenești. Auguste Comte explică această evoluție construind legea celor trei stadii. El consideră că spiritul uman parcurge trei etape: prima, etapa teologică, cea de-a doua, etapa metafizică, iar cea de-a treia, etapa pozitivistă. În etapa teologică omul explică originea sa și a lumii apelând la divinitate. În această etapă preoții sunt persoanele cu cea mai mare putere socială. În etapa metafizică explicațiile religioase sunt înlocuite cu cele abstracte, raționale, iar gânditorii, teoreticienii din diferite domenii devin persoane emblematice. Etapa pozitivistă este cea în care se renunță la explicațiile abstracte, ele fiind înlocuite cu explicații științifice verificabile. În această etapă persoanele cele mai importante devin oamenii de știință, oamenii pragmatici. Ceea ce mai menționează Auguste Comte este că cele trei stadii nu sunt în mod obligatoriu succesive, ci pot fi și simultane.


Herbert Spencer utilizează în sociologie modelul și metodele din biologie. Spencer contribuie prin lucrările sale la fundamentarea teoriei evoluționiste.
Herbert Spencer idetifică asemănări între organisemele vii și societăți, și anume: se nasc, cresc, se dezvoltă și pier. Între societăți există o luptă de supraviețuire, urmând ca o perioadă mai lungă de dezvoltare să fie proprie acelor societăți care au putere militară și economică.

Karl Marx analizează la rândul lui evoluția societății omenești și pune în evidență legea care guvernează schimbarea socială. El propune înlocuirea termenului de societate cu temrneul de formațiune social-economică. Orice formațiune social-economică se caracterizează prin existența unui mod de producție. Modul de producție este o îmbinare a două componente: mijloace de producție(mașini, utilaje, instalații, combustibili, materii prime, forță de muncă etc) și relațiile de producție(relația de producție). Karl Marx susține că întotdeauna în societate evoluția mijloacelor de producție a fost superioară evoluției relațiilor de producție. Din acest motiv a apărut în fiecare orânduire socială o luptă de clasă, adică un conflict între două clase cu interese antagonice. Conflictele au generat schimbarea socială și formarea unei noi clase sociale. În lucrarea „Capitalul” Marx analizează modul de producție capitalist și descrie conflictul dintre proletari și proprietarii de mijloace de producție. Aceștia din urmă exploatau munca proletarilor și își însușeau în mod nelegitim plusvaloarea. Karl Marx oferă ca soluție revoluția organizată de clasa proletară, astfel după ce aceștia preiau conducerea se va instaura dominația clasei proletare și va fi distrusă proprietatea privată, „cauza răului în societate”, fiind introdusă proprietatea comunistă, fiind creată astfel o societate egalitară.

Max Weber susține că sociologia nu trebuie să se raporteze la nicio altă știință pentru a-și identifica metode potrivite, ca atare ele propune o metodă proprie sociologiei, și anume, comprehensiunea prin care sociologul să înțelegeagă acțiunile sociale. Acțiunile sociale sunt fapte realizate de oameni în cadrul societății, conștiente, motivate și valorizatoare.


În România sociologia s-a manifestat încă de la începutul secolului XX prin intermediul lui Dimitrie Gusti. El înființează o Școală de Sociologie în București și dezvoltă o metodă de cercetare, metoda monografică. Prin această metodă orientează sociologia spre aspectele aplicative, propune cercetarea localităților sub toate aspectele esențiale(geografic, economic, religios, cultural, social). Sub conducerea lui Dimitrie Gusti a fost concepută și publicată Enciclopedia României și a ideea unui muzeu al satului românesc.

„Sociologia are de îmbinat cunoștințe din diferite alte materii de învățământ și care altfel ar rămâne dezbinate în mintea elevilor.
Sociologia are de îndeplinit funcția însemnată de concetrare și coordonare a cunoștințelor pentru a pune în lumină caracterul de totalitate al vieții sociale pentru a da înțelesul deplin termenilor legați de societate și de a forma în chip unitar mintea elevilor.”
Dimtrie Gusti - „Elemente de sociologie”

„Sociologia este făcută să ne ridice peste mentalitatea noastră prea restrânsă sau, mai bine, peste prejudecățile noastre. Ea ne arată că ceea ce noi credem a fi cu neputință se întâmplă, totuși, și nu numai că se întâmplă, dar se și explică în modul cel mai rațional.”
Constantin Rădulescu-Motru - „Psihologia poporului român”

Acesta este un referat prin care este prezentată sociologia de bac, ideal pentru a înțelege ceea ce este sociologia și pentru a lua o notă mare la sociologie bac.

Trimiteți un comentariu